torstai 30. joulukuuta 2010

Sitruunajäätelö joka perjantaille

Joulu meni niin nopeasti kuin tulikin, mutta jätti jälkeensä levänneen olotilan ja pullean kuvun. Joulumenyy onnistui kutakuinkin toiveiden mukaisesti. Kyllähän sitä ruokaa "yllättäen" kuitenkin tuli naamariin aika tavalla ahdettua, mutta koska laatikot ja muut tuhoisat ähkyruoat loistivat poissaolollaan, oli jouluolo loppujen lopuksi oikein hyvä.

Joulun parhaat pöperöt ansaitsevat toki tulla puretuksi blogiinkin, varsinkin kun sopivat syötäviksi muulloinkin kuin jouluna. Alla ensimmäinen ja kenties paras: sitruunajäätelö, joka katosi kulhosta hetkessä ja jätti jälkeensä ainoastaan hirvittävän himon uutta annosta kohtaan.

Etsiskelin reseptiä netin syövereistä tovin jos toisenkin, ja päädyin lopulta käyttämään pohjana tätä ohjetta. Jäätelön tekeminen on tosi helppo homma, varsinkin, jos omistaa jätskikoneen. En kyllä alkuunkaan ymmärrä, miksi annan kyseisen vempaimen pölyttyä hyllyllä, kun sillä saa aikaan tämän luokan herkkuja. Kaupan lisäainejätskeihin itse tehtyä kamaa ei hyvällä tahdollakaan kannata ryhtyä vertaamaan, aika eri sarjoissa painitaan. Ja hei, ilman jätskikonettakin pärjää, kunhan vain jaksaa käydä sekoittelemassa tököttiä pakastimessa tarpeeksi usein.

Parhaan lopputuloksen aikaansaamiseksi kannattaa käyttää luomusitruunaa sen pehmeän maun takia. Kävin tänään hakemassa jäätelöainekset huomista varten, sillä viikko ilman sitruunajäätelöä vaikuttaisi olevan ihan maksimiaika!

Reseptin myötä kiitän lukijoita, kommentaattoreita ja kanssablogaajia ihanan herkullisesta vuodesta. Onnea uudelle, entistä ehommalle! :)


Sitruunajäätelö

5 dl kermaa
2,5 dl maitoa
n. 2 dl raakaruokosokeria
2 (pienehkön) luomusitruunan mehu ja raastettu kuori

Raasta sitruunoiden kuori ja purista mehut. Kaada kermat ja sokeri paksupohjaiseen kattilaan. Lisää sekaan sitruunamehu ja raastettu kuori. Kuumenna niin, että sokeri sulaa, sekoittele samalla. Jäähdytä seos täysin kylmäksi, esimerkiksi lumihangessa tai pakastimessa. Surauta jäätelökone pyörimään ja kaada jäätelöseos koneeseen. Anna pyöriä noin puoli tuntia, tai niin kauan, että seoksen rakenne muuttuu jäätelömäiseksi.

Jos et omista jätskikonetta, voit pakastaa seosta ilman kantta pakasterasiassa pari kolme tuntia tai kunnes se alkaa kovettua reunoista. Käy sekoittamassa jätskimassaa puolen tunnin välein.

12 kommenttia:

  1. Blogisi on aivan ihana, olen kahlannut läpi lähes kaikki ohjeet ja löytänyt aivan hurjasti kokeiltavaa :)

    Tämäkin ohje vaikuttaa loistavalta, kysyisin kuitenkin etä mitä tuosta välistä puuttuu, kun ohjeessa lukee vain n. 2 raakaruokosokeria?

    VastaaPoista
  2. Kirsi: Kiitos! :) Kiva että oot kokeillut reseptejä! Hyvä kun huomasit - kirjotin merkinnän ihan superväsyneenä :D Kahdesta desilitrasta on siis kyse.

    VastaaPoista
  3. Kuulostaa niin ihanalta! Mulla vaan on jotenkin ihan kamala kynnys lähteä tekemään jäätelöä ilman konetta. Serkullani on Kitchen Aidin lisäosana jätskivempain ja heillä sain ihanaa kotitekoista vaniljajätskiä. Ihan mielettömän hyvää.

    VastaaPoista
  4. Jahas, masiina mukaan siis ensi viikolla tänne pohjoiseen.
    Tämä on käsky :)

    VastaaPoista
  5. En kestä, uudenvuodenjälkkäri on jo tehtynä ja huomasin tämän vasta nyt :D Kuulostaa kyllä ihan yyberhyvältä. Ehkä sitten ens vuonna...

    VastaaPoista
  6. Aaaaaaah, tää oli maailman paras jäätelö!!

    VastaaPoista
  7. Tusla: Itekään en oo tehnyt jätskiä ilman konetta, mutta kaveri joskus tekaisi ja tarjoili mulle sellaista, eikä homma kyllä vaikuttanut hirveän vaativalta. Ostin oman jätskikoneen 30 eurolla jostain alesta, on kyllä vähälläkin käytöllä ollut hintasa väärti!

    Miikkis: Huhhuh, painaa ihan liikaa olalla kannettavaks! :D

    Tiia: Joo, heti ensi perjantaina! :)

    Pitkä: Ehkä, mut mäpäs tiedän mikä on maailman paras kakku! Ottaiskohan aamupalaks...

    VastaaPoista
  8. Kuulostaa ihanan raikkaalta jälkkäriltä. Itse olen ollut onnellinen jätskikoneen omistaja reilun vuoden ja olen onnistunut tekemään niin herkkujätskejäkin kuin vähän epäonnistuneempiakin versioita. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla. Mitä maitoa muuten käytit?

    VastaaPoista
  9. Tää on kyllä raikasta, mutta samalla kermaista :) Itse oon omistanut jätskikoneen ehkä parin vuoden ajan, mutta tehnyt sillä häpeällisen vähän jädeä. Yhden epäonnistuneenkin, kiwisorbetin, joka ei koskaan jähmettynyt. Olen huomannut, että seos saa olla jopa kohmeista ennen koneeseen viskaamista, jotta lopputuloksesta tulee jäätelömäistä. Tässä käytin laktoositonta maitojuomaa, tumman sinistä eli kevytmaitoa siis.

    VastaaPoista
  10. Eikö kerma juoksetu kun siihen lisää noin paljon sitruunaa?

    VastaaPoista
  11. Kokeilin 1.5 dl täysmaitoa ja 1/2 limen mehulla, niin kyllä se juoksettui. No, tulipa sitten limen makuista kotijuustoa pieni pallero.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heippa! Onpa kurjaa että kerma meni ja juoksettui. Mietin tässä että miksi mulla ei ole juoksettunut, olen tehnyt tätä monta kertaa. En kyllä keksi mitään syytä. Useinhaan sitruuna tosiaan juoksettaa helpostikin, mutta vaikuttaisikohan tässä se, että neste kuumennetaan heti?

      Poista