perjantai 23. joulukuuta 2011

Avokadon joulu

Tänä vuonna joulupöydät notkuvat sekä tutuksi tulleita herkkuja että uusia tuttavuuksia. Aatosta päätimme tehdä mahdollisimman rennon, pelaamiselle, lukemiselle ja saunomiselle pyhitetyn tervetulleen lepopäivän.

Totesimme, että mikäli täydellinen rentous halutaan saavuttaa, ei jouluaattona oikeastaan pidä riisipuuron valmistusta lukuunottamatta viihtyä keittiössä kovinkaan paljoa. Päätimme, että perinteisen puuroaamiaisen jälkeen ei pöydässä lämmintä ruokaa nähdä, vaan lounaan, päivällisen ja iltapalan virkaa toimittavat erilaiset kylmänä tarjoiltavat isommat ja pienemmän naposteltavat.

Pöydässä tulee olemaan piparjuuri-lohirullia (maailman helpoin juttu: kylmäsavulohiviipaleiden väliin sivellään reilusti piparjuurituorejuustoa, rullataan, pannaan pakkaseen, otetaan pois hetki ennen tarjoilua), parmesaanikeksejä (loppuivat viime vuonna ihan kesken, tein tällä kertaa tuplana), yrttisiä parmesaanilastuja Kermaperseen tapaan (syntisiä, tulevat varmasti loppumaan kesken), marinoituja punajuuria aurajuustolla, toistaiseksi tuntematonta jouluista salaattia, feta-lihapullia, aurajuusto-päärynäpiirasta, pasteijoita rahka-voitaikinasta, erilaisia sillisoosseja ja saaristolaisleipää. Ainakin. Ja juustoja. Ja puolukkajäädykettä kinuskikastikkeella. Ja omena-inkivääriglögiä, jonka ohjeen kirjaan tänne myöhemmin.

Joulupäivänä syödään gulassia ja pannacottaa, tapaninpäivänä punajuuri-vuohenjuustokeittoa ja alkuruoaksi uusinta suosikkiani, jota voisin syödä joka päivä, aamusta iltaan. Avokadoa lohella, avot, en tiedä parempaa!

Olen ostanut itselleni joululahjaksi pullon alsacelaista rieslingiä. Jos vaikka pukki ei tuokaan mitään muuta, olen tyytyväinen.

Lokoisaa joulua!

Lohitäytteiset avokadot
(neljälle, mukaelma täältä)

2 avokadoa
200 g ranskankermaa
n. 1-2 rkl majoneesia
100 g kylmäsavulohta
ruohosipulia
tilliä
mustapippuria
sitruunamehua
hippunen raakaruokosokeria
(merisuolaa)

Halkaise avokadot. Poista kivi. Pilko lohi pieniksi. Sekoita lohi ranskankerman ja majoneesin kanssa. Mausta, maista, mausta lisää. Sekoita, lusikoi avokadon kuoppiin, koristele ruohosipulisilpulla ja sitruunalla. Tarjoile heti.

2 kommenttia:

  1. Aika kivasti ajateltu joulu! :) Ja herkut vaikuttavat ihanilta.

    Huippukivaa joulua <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Selasin vanhoja postauksia ja huomasin sun kommentin VASTA NYT! Anteeksiantamatonta! Ei kai tässä nyt voi oikein muutakaan kuin toivottaa huippukivaa kevättä <3

      Poista