torstai 20. joulukuuta 2012

Siken juustopiiras ja Berliini-hommat!

Syksy hurahti ohi sellaisella vauhdilla, että meinasin pudota kelkasta. Töiden paiskimisen lomassa ei ole tullut tehtyä juuri muuta kuin nukuttua ja pimeät illan ovat vieneet mukanaan melkeinpä viimeisenkin kiinnostuksen ruoanlaittoa kohtaan. Ruokamasis lienee väliaikaista, odotan innotuksen palaavan kunhan saan ensin vähän levättyä.

Lepohommat ovat onneksi hoidossa! Viimeinen työpäivä ennen joulua on nimittäin pulkassa ja huomisaamuna lunastan palkinnon koko syksyn uurastuksesta. Hurautamme Helsinkiin, josta nousemme punavalkoisin siivin kohti Berliiniä! Parasta reissussa on se, että samaiseen kaupunkiin, melkein naapuriin asustelemaan saapuu blogisiskoni Pitkä poikaystävineen. Jee! Joulua juhlitaan tänä vuonna siis valmiiden ravintolapöytien äärellä. Kaltaiselleni joulusapuskoista varsin vähän perustavalle varsin mainio vaihtoehto.

Joulun kunniaksi korvan takana on sentään yksi reseptikin. Kyseinen ruokalaji on omiaan joulun välipäiville, kun jääkaappi pursuaa erilaisia jämäjuustopaloja. Tähän mainioon juustotorttuun voi panna mitä tahansa juustoa (ei kuitenkaan kevytjuustoa, mutta sitä nyt ei juustoksi sovi kutsuakaan). Tortun erikoisuus ja oikeastaan hienous piilee sen pohjattomuudessa. Reseptiä silmäillessäni kummastelin, mahtaako piiras pysyä kasassa laisinkaan, mutta pysyihän se. Piirasta maistettuani totesin, että jauhoinen pohja olisi ainoastaan pilannut mahtavan makuelämyksen.

Resepti on peräisin Sikke Sumarilta. Sikke on mun idoli. Sikkeen luotan. Jos Sikke hyppää kalliolta kädessään pohjaton juustopiiras, hyppään perässä. Oikeastihan kyseinen torttu muistuttaa enemmänkin paistosta kuin piirasta, mutta jos Sikke kutsuu sitä piiraaksi, kutsun minäkin.

Herkkupommin kanssa tarjoillaan tietysti hyvää vihersalaattia.

Herkkää ja herkullista joulua, nähdään joulun jälkeen!




Ihana juustopiiras ilman pohjaa

300 g raejuustoa
3-4 rkl kermaa
3 munaa
n. 6 rkl vehnäjauhoja (tai mantelijauhetta)
n. 50 g sulatettua voita (juuston rasvaisuudesta riippuen)
250 g raastettua juustoa (mitä tahansa, tietysti mieluusti voimakkaan makuista, osa kannattaa olla homejuustoa)
pieneksi pilkottua sipulia, valkosipulia, paprikaa, kesäkurpitsaa maun mukaan
suolaa ja mustapippuria
yrttejä maun mukaan


Sulata voi ja lisää siihen muut tarveaineet, mutta jätä hiukan juustoraastetta pinnalle ripoteltavaksi.
Paista uunissa (esimerkiksi leivinpaperilla vuoratussa irtopohjavuoassa) 180 asteessa noin puoli tuntia. Nauti vihersalaatin kera. 



8 kommenttia:

  1. Tällaista reseptiä olenkin kaivannut, kun kaapissa tuntuu aina olevan jämäjuustoja. Kiitos :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu, meidänkin kaapissa pyörii aina jos jonkin sortin juustonjämiä. Kerropa jos kokeilit! :)

      Poista
  2. Tätä on kyllä pakko tehdä, vaikkei olisikaan juustojämiä. Paitsi Eldoradon sinihomejuusto, jonka menin typeränä ostamaan... Oli niin pahaa, etten edes piirakkaan uskaltaisi laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon kyllä huomannut saman, halpissinihomejuustot eivät vaan toimi, niissä on oma ihan kummallinen makunsa!

      Poista
  3. Hei tämä tuli kuin tilauksesta! Jääkaapissa juustonpalaa jos jonnimmoista. Kokeilen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, kiva! Tästä tulee juustoista ja muusta täytteestä riippuen aina ihan erilaista, mutta joka kerta herkullista. :)

      Poista
  4. Mitä tuo ruskea kastike on? Ihanan näköinen piirakka.
    t. Nelliina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on balsamicosiirappia, ruiskin sitä joka ruoan päälle! :) Kiitos!

      Poista