maanantai 24. maaliskuuta 2014

Katutacoja ja olutta

Kaikkea sitä blogatessa oppii. Kuten juomaan olutta.

Kaikki kävi niin, etten koskaan oppinut pitämään oluesta. Ja eihän sitä oppia voikaan, jollei kukaan kerro minkä kanssa olutta kannattaa juoda. Tätä nykyä olen todella viisas tietäessäni, että olutta kannattaa juoda esimerkiksi manchego-juuston, ylikypsän possun, savulohen tai vuohenjuustopiiraan seurana. 




Kuin taikaiskusta vieras ja vaikeasti lähestyttävä olut muuttuu jumalten nektariksi, kun sen kanssa suuhun asettaa jotain rasvaista ja suolaista. Taikuuksia tapahtuu. Esimerkiksi ylikypsän possun kanssa lipitetty tumma olut maistuu tosi hyvältä.






Olin aika tohkeissani, kun pääsin maistelemaan olusia mitä parhaimmassa seurassa. Oli Lapin Kullan porukkaa, Teemu Laurellia, Blogiringin tyyppejä ja mitä parhaimpia bloggaajakollegoita. Teemun opastuksella teimme pöydän täydeltä katuruokaa, jota sitten oluen kanssa haukkailimme. Oli itämaisia makuja, friteerattuja jättikatkarapuja, mangosalaattia ja vaikka mitä. Itse pääsin lieden ääreen tekemään tabboulehta. Kyllä kelpas!









Kotona jatkoin katuruokakehittelyä ja rukasin perjantai-illan huumassa tacon täydeltä chili con carnea. Seuraksi tehtiin guacamolea ja tuoresalsaa. Kyllä taco kourassa ja Lappari toisessa kelpais kuljailla pitkin Turun keväisiä katuja. 



Ps. Kevään kunniaksi 4,5-vuotiaan blogini taustalla hääräävä naama saa luvan tulla ulos kaapista. Vinkki: olen pukeutunut neonväriin ja lisäksi vähän vakava. 


Katutacot turkulaisittain
(kuudelle)



Chili con carne

oliiviöljyä
reilusti savupaprikajauhetta
1 keltasipuli
3 kynttä valkosipulia
400 g hyvää naudan jauhelihaa
2 purkkia hyvää tomaattimurskaa
1 prk kypsiä valkopapuja 
vettä
tuoretta korianteria
mustapippuria
juustokuminaa
ruokosokeria
suolaa
rutkasti chiliä silputtuna tai jauheena

Kuumenna öljy valurautakattilassa. Lisää paprikajauhe ja valkosipuli, anna makujen irrota hetki. Lisää sipuli, kuullota. Lisää jauheliha, ruskista. Kaada sekaan tomaattimurska, vettä tarpeen mukaan (soossista kannattaa tehdä aika paksua, jotta se pysyy paremmin tacoissa), pavut sekä mausteet. Anna soossin muhia hyvä tovi, maistele välillä ja lisää mausteita tarpeen tullen. 

Guagamole

2 avokadoa
1 pieni punasipuli
1 pieni tomaatti
1 kynsi valkosipulia
1/2 limen mehu
mustapippuria
chiliä
suolaa

Murskaa avokadot ja silppua sipuli ja tomaatti sekä valkosipuli. Lisää mausteet ja sekoita. 

Tuoresalsa

4 tomaattia
1 punasipuli
1 valkosipulinkynsi
tuoretta korianteria
chiliä
ruokosokeria
suolaa
mustapippuria
limen mehua

Poista tomaatista siemenet. Silppua tomaatti, sipuli ja valkosipuli. Lisää mausteet ja sekoita. 

Kokoa täytteet tacoihin, ripottele päälle cheddaria ja lusikoi ranskankermaa. Vetele huiviin kera Lapin Kulta Arctic Malt Dark Lagerin

Yhteistyössä Lapin Kulta.



9 kommenttia:

  1. On hieno huomata ,että osaa ne Turkulaisetkin tacoja tehdä :-) Kiitos illasta ja toivottavasti treffailaan samoissa merkeissä joskus

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä turkulaiset osaa melkein mitä vaan! :) Kiitos samoin, oli mukava tavata! Eiköhän Blogirinki taas pian järjestä jotain kivaa!

      Poista
  2. Hauska tutustua! Tacot on vaan POP!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoin, samoin! Olit kyllä etevin pankotykittäjä!

      Poista
  3. Nyt kai voisi sanoa, että hauska tutustua! :) Minäkin olen juonut ensimmäisen kokonaisen pullollisen olutta Blogiringin kampanjan tiimoilta! Oluelle on kaiketi se oma paikkansa, pikkuhiljaa tässä edelleen opettelen uutta makumaailmaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska tutustua! :) Oluen saloihin tutustuminen jatkuu ehdottomasti kyllä. Toivottavasti ei lähde käsistä! :D

      Poista
  4. Hauska nähdä sinua täällä :) Minäkään en ole koskaan oikein ollut oluen ystävä;olen laittanut sitä joskus tukkaan;(hyvä tukkahoito;D) ja joskus harvoin on maistunut.Tuossa tilaisuudessa varmaankin olisi maistunut!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oluen kanssa ystävystyminen on kyllä rutkasti helpompaa, kun sen kanssa syö jotain sopivaa. Pelkkää olusta en oikein vieläkään mielellään lipittele. Mutta tilaisuus tosiaan teki varkaan! :)

      Poista
  5. Ei pitäisi nälkäisenä lukea tämmöisiä :-) Täytyy ehkä tehdä pikapuoliin tacoja taas tai chili con carnea pelkästään, nam

    (Guacamole muuten tavataan kirjoitttaa c:llä :))

    Ja kiva saada naama bloggauksille :-)

    VastaaPoista