maanantai 26. toukokuuta 2014

Kesäkurpitsapastan paluu eli täydellinen soijabolognese

Jos olet unohtanut, että kesäkurpitsaa voi käyttää pastan asemesta ja että se maistuu tosi hyvältä, jatka lukemista. Minä nimittäin olin autuaasti unohtanut. Otetaan vahinko rytinällä takaisin.

Vuosi sitten hehkutin kesäkurpitsasta tehtyä pasta primaveraa. Ja sen jälkeen kulutin vuoden erilaisten pastaruokien perään haikaillen ilman muistijälkeäkään kesäkurpitsaneroudesta. (Tosin lasagnessa sentään hoksasin sitä käyttää, mutta ei se ole sama asia.) Tästä eteenpäin lanseeraan pastaperjantain! Aglio & Olio -teoksen jokainen resepti läpi!



Koska pasta-areena oli avattu, päätin Soyappétit-kampanjaani varten kasata lautaselle klassikkoannoksen uudella tapaa. Pasta bolognese on aika hyvä arkiruoka. Tai juhlaruoka. Ja siihen sopii aika verrattomasti myös soijarouhe. Hyvän bolognesen tunnusmerkkejä on mielestäni kolme kappaletta:

1. Mausteet on kuullotettu öljyssä. 
2. Tomaattimurska on hyvälaatuista ja se maustetaan hyvin.
3. Kastike saa muhia vähintään puoli tuntia. 

Kesäkurpitsapasta kannattaa panna heti alkuunsa marinoitumaan ja valmistaa sillä aikaa kastike. Mitä kauemmin kastike muhii, sen parempi ja täyteläisemmän makuinen siitä tulee. Tällä reseptillä bolognesesta tulee aika täydellistä. Myös vegaanista.



Pasta bolognese kesäkurpitsasta ja soijasta
(kahdelle)

pasta:

1 iso kesäkurpitsa
oliiviöljyä
loraus sitruunan mehua
hyvää suolaa
mustapippuria
hunajaa

bolognese:

oliiviöljyä
savupaprikajauhetta
chilijauhetta
1 porkkana
1 keltasipuli
4 kynttä valkosipulia
500 g tomaattimurskaa
1 dl Soyappétit-soijarouhetta (tummaa)
reilusti hyvää suolaa
liraus hunajaa
2 tl ruskeaa sokeria
loraus tummaa tai valkoista balsamicoa
mustapippuria
timjamia
basilikaa
chilirouhetta

Kuori kesäkurpitsa ja suikaloi siitä juustohöylällä ohuen ohuita viipaleita. Leikkaa viipaleet pystysuunnassa spagettimaisiksi suikaleiksi. Lorauta kulhoon öljy ja mausta se, lisää sekaan kesäkurpitsasuikaleet ja anna marinoitua. 
Kuumenna kattilassa öljy ja lisää paprikajauhe sekä chilijauhe. Kuullota niin, että maut irtoavat. Lisää porkkanat, sipuli ja valkosipuli. Kuullosta viitisen minuttia. Lisää vähän vettä ja anna kypsyä vielä tovin. Lisää sitten tomaattimurska, soija ja tarpeen mukaan vettä. Mausta ja maistele. Anna muhia hiljaisella lämmöllä kannen alla puolisen tuntia.

Jos kesäkurpitsa ui marinadissa, valuta enimmät pois ennen tarjoilua. Nauti annos mieluiten pihalla tai parvekkeella.


Yhteistyössä Soyappetit






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti